Fix vagy csúszó úszó?

Nemrégiben egy cimbora a fix és csúszó úszós szerelék választása között morfondírozott. Elsőre azt válaszoltam volna neki, hogy bot hosszának 90%-ig lehet fix, az felett csúszó. De kicsit jobban belegondolva nem olyan egyszerű a kérdés, mert több tényező befolyásolja, mint gondolnánk.

Fix úszó előnye: azonnal közvetíti a kapást, akkor is amikor a csali még vízközt merül.

Fiam első horgászatakor fix úszóval horgászott a közeli sekély vízben

Csúszó úszó előnye: jóval nagyobb vízmélységig használható. A bot hosszának kb. másfélszereséig kényelmesen.

Ütköző itt fogselyemből van, de damilból is köthető, csak akkor hagyni kell 4-5 cm lógó részt, hogy a csomó átcsússzon a gyűrűkön

Csúszó úszót általában akkor használunk, amikor azt szeretnénk, hogy gyorsan a fenék közelbe érjen a csali. Amíg az úszó el nem éri az ütközőt, addig a damil ellenállás nélkül szalad át az úszó vagy úszórögzítő karikáján. Ha merülés közben történne a kapás, akkor nem vennénk észre, vagy csak nagyon nehezen. De mivel esetünkben nem is cél, hogy vízközt jöjjön a kapás, így ez a hátrány nem mérvadó.

Fix úszót bármilyen szereléknél használhatunk: lehet az akár egy ponton súlyozott feltolós, felfektetős szerelék vagy inggomb-szerűen elosztott sok kis sörét vízközti bodorkázáshoz.

Ha nagy „zászló”, akkor a bedobás igényel egy kis gyakorlatot. Botot magunk elé tartjuk (oldalról nézve legyen 9-10 óra között), határozott mozdulattal hátralendítjük kb. 1 óráig, majd egy hirtelen ostorcsapás szerű mozdulattal előre. Ilyenkor a szerelék majdnem párhuzamos a parttal a hátunk mögött és nem ér le a földre. Itt jön ki az a kritérium, hogy ha kicsit hosszabb eresztéket fixen szerelünk (pl egy 3,9-es botnál 3 m) akkor kell, hogy mögöttünk hely legyen. Ha sok a fa, bokor vagy meredek a part, akkor javasolt inkább a csúszón rögzített szerelék.

Fix szerelék a távolságot is befolyásolja. Magam részéről azt mondanám, hogy 20m-nél messzebb a csúszó úszóval kényelmesebben lehet dobni.

A bot karakterisztikája is feltételt szab a fix úszónak. Az előbbi példát nézve (3,9-es bot 3m-es ereszték), ha egy spiccakciós, feszes gyors botról van szó, akkor nincs gond. Szákolásánál a bot, a damil és a kinyújtott merítő egy egyenlő szárú háromszöget képez. Minél hajlékonyabb a bot, a háromszög szárai annál kisebbek. Ha a példánkban említett bot egy angolos „taknyos” bot, akkor a 3m-re rögzített fix úszó miatt nem lehet tovább húzni a damilt, a háromszögünk egyenlőtlen szárú lesz és a halat nem fogjuk tudni elérni a merítővel, plusz nem is lesz meg az a szög, ami kell ahhoz, hogy felhúzzuk pipáltatni a halat. Vagyis minél jobban görbül a bot, annál inkább rövidül az a határ, aminél csúzó úszóra kell váltani fix helyett.

Mindkét szereléket lehet előre tárolni készen. Sokan megköveznek érte, de én szoktam használni dobóelőkét. Az ismert tényeken kívül, a dobóelőke előnye, hogy előre elkészíthetünk egy komplett szereléket, amit a parton csak a főzsinórhoz kell kötni. Én szivacskorongon tárolom, de lehet létrán is. 4m-es matchbothoz 6-7 m hosszú szerelék, aminek dobóelőkéjén vagy fix vagy csúszó adapter van. Ha horgászat közben derül ki, hogy mégis csúszó kell a fix helyett, akkor csak elvágjuk a zsinórt, visszatekerjük a következő pecához és felkötjük a másik szereléket.

Vélemény, hozzászólás?