Miért éppen lengőspicc?

Amikor először horgásztam lengőspicces bottal, kíváncsian figyeltem, vajon lesz-e a parton valaki, aki majd odajön és megkérdezi: “hát ez meg mi a tüdő, eltört a botod?”.

Ha nem is ilyen formában, de volt olyan sporttárs, aki megcsodálta. Most arra gondoltam, írok egy rövid összefoglalót azok számára, akik még sosem hallottak a lengőspiccről.

1958-ban egy Jack Calyton nevű úriember kísérletezett kapásjelzőkkel. Hosszú próbálgatások eredményeképpen megalkotott egy olyan botot, aminek végén “leng” a spicc, tehát valóban úgy néz ki, mintha tényleg el lenne törve.

A feltalálás óta átment pár változáson a lengőspicc. A mostani forma úgy néz ki, hogy a bot spiccgyűrűje egy különleges, belül menetes spiccgyűrű, amibe egy adaptert lehet csavarni. Az adapter másik végéhez rögzítenek egy hajlékony gumicsövet és egy botspiccet. Leírva elég mulatságos, de beszéljenek inkább a képek.

A spiccgyűrű, az adapter, gumi és a spicc
az adapter egy kicsit közelebbről
csatlakozás, becsavarás a spiccgyűrűbe

A lényeg, hogy a lengőspiccet úgy kell beállítani, hogy a bot meghosszabbított síkjával kb. 45 fokos szöget zárjon be.

Ha a hal elhúzza a csalit, akkor a spicc kiegyenesedik. Ha a hal a horgász felé veszi az irányt, akkor a spicc lekonyul. De hogy ez miért jó? Mert nagyon érzékeny, jól mutatja a kapást. Én is meglehetősen hamar belejöttem, hogy mikor van az, hogy csak maszatol a hal és mikor kell bevágni. Nagyon jó élmény látni a kapást.

Érzékenysége mellett számos előnye is van még, pl. hogy szűk helyen (nádnyílásban) is használható és mindig látható, nem olvad bele a környezetbe (nádas, fű, stb.).

Bárhol használható, ahol nem kell 50 m-nél nagyobbat dobni és nincs nagy sodrás.

A lengőspicc nem új dolog és nem is én találtam fel a spanyol viaszt azzal, hogy könyvet írtam róla. Ennek a módszernek hagyománya van a szigetországban és meglepően jó eredménnyel használták. Sajnos az elmúlt 20 évben feledésbe merült, viszont ugyanolyan létjogosultsága van a mai horgászatban, mint 20, 40 vagy akár 60 évvel ezelőtt.

Könyvemben részletesen leírtam kialakulásának történetét, működését, a felszerelés elemeinek kiválasztásának szempontjait és más érdekességeket, iránymutatásokat. A módszer iránt érdeklődőknek szerintem érdemes elolvasni. Viszont ami miatt én személy szerint ajánlom a lengőspicc kipróbálását, hogy ez valami olyasmi, ami egyedi, amivel nem horgászik mindenki és amivel egy kicsit ki lehet lógni a tömegből. Ma 2021-ben egyszerre újdonság és tradíció.

Befejezésképp most nem azzal köszönök el, hogy görbüljön, hanem kívánom, hogy “lengedezzen”. 😀

kapcsolódó írások:

A könyv: Horgászat lengőspiccel

Bodorcompó Swing Tip lengőspicces horgászbot

One thought on “Miért éppen lengőspicc?

  1. 1994-ben vásároltam egy Silstar Diaflex Kevlar multitip botot, melyhez járt egy lengőspicc is. Azóta használom megelégedéssel, én is hasonló gondolatokkal ülök le vele a vízparton. Az eredményessége és érzékenysége egyedülálló, nincs az a finom rezgőspicc, mely felvenné vele a versenyt. A mai “szuper trendi” és uniformizált felszerelések világa egyre inkább nem a csodabogaraké, így még ennyi idő után is zavarban vagyok, ha idegenek előtt pecázok vele.

Vélemény, hozzászólás?