A halvédelemről – a matrac és C&R még nem minden

Biztos vannak, akik még emlékeznek a 20-30 évvel ezelőtti vagy még régebbi Magyar Horgász rekordlistájára. Pista bácsi fecskében,15 kilós ponttyal, kopoltyúnál fogva a konyhában. Vagy 60 kilós harcsa felakasztva egy rúdra, amit ketten emelnek a magasba. Vagy 20 kilós amur a kertben. És még sorolhatnám.

Arra is emlékeztek, akkor mi volt a reakció, amikor ezeket láttátok? Szerintem valami ilyesmi. szép fogás, gratulálok. Netán még a halászlé ízét is éreztétek a szátokban.

És ma mi lenne a reakció? Inkább ne is mondjátok.
Kicsit megváltozott a világ. Vagy nem is kicsit.

Részemről nem bánom azt, hogy több figyelmet kap a halvédelem. Az miatt viszont szomorú vagyok, ahogyan sokan kifejezik az új gondolkodásmódot. Mert a halakkal való kíméletes bánásmód nem egyenlő egymás cseszegetésével és a mondatvégi pont helyett a C&R használatával.

Ne is C&R-ről beszéljünk, hanem halvédelemről. Egyrészt ez magyar szó, másrészt én senki fejét nem venném azért, mert hazavisz egy 2 kilós pontyot halászlének.

De azt mondom 5 kiló felett már ne vigyen haza. Ha eddig megúszta, akkor hadd nőjön és szaporodjon tovább.

A halvédelem szempontjai, eszközei

Az dicséretes, hogy több horgászvíz is kötelezővé teszi a matrac használatát, de a halvédelem ennél sokkal összetettebb és sokrétűbb, mint a matrac használata.

Készülődés

Szerintem a halvédelem már otthon elkezdődik. Vagy a boltban. Hiszen akinek fontos a megfelelő bánásmód az pont úgy fogja elkészíteni és összeválogatni a felszerelését, ami a célhalaknak megfelelő. Sose értem azokat, akik a határokat feszegetik és ultralight matchbottal üldözik a pikkelyeseket egy bojlis tavon. Szép fotókat lehet készíteni a karikába hajló botról, de egy méret után már nem lehet erőt kifejteni és vagy slagként funkcionál vagy el fog törni. Vagy csak hosszas fárasztás után jön ki a hal, ami alatt ő úgy elfárad, hogy csak na, és többet árt neki, mint ha nem használnál matracot. A hal a fárasztás során sokkot kap és az életéért küzd. Nem tudja, hogy te puszit akarsz adni neki és visszaengedni gondosan beállított fotózás után. Az se jó persze ha kicsörlőzöd fél perc alatt. A két véglet között kell megtalálni az összhangot, hogy a bot akkor keményedjen, amikor kell és akkor nyúljon még a hal után, amikor szükséges. Így neked is élvezetes a fárasztás és a halat is a lehető legkevesebb sokkhatás éri. Szóval: mindkét fél jól jár.

Persze nem csak a botot kell jól megválasztani, hanem az orsót, zsinórt, horgot, stb. Ja, ha már horog akkor szakáll nélküli. Nem fog leakadni, de kisebb sebet ejt, könnyebb kiszedni a halból és ha akkor is könnyebb dolgunk van ha a merítőbe beleakad.

Horogszabadítás

Ha netán túl mélyre nyelné a hal a horgot és csak „műtét” útján lehet kiszedni, akkor inkább vágd el a damilt a hal szájához minél közelebb. Nagyobb valószinűséggel éli túl horoggal a szájában, mint ha össze-vissza vérezve kínkeservesen 1-2 kopoltyúdarabbal együtt cincálod ki a horgot.

Fertőtlenítő

Mostanság előírás a sebfertőtlenítő használata. Ezzel sincs semmi gond. Használd. Nem lesz tőle sokkal lassabb a peca. Az igazán figyelmesek a felszerelésüket is fertőtlenítik. Néhány helyen előírás is, mert át lehet vinni betegséget egyik vízből a másikba, mondjuk egy feederkosaran keresztül.

Bevágás

Még egy sarkalatos pontja a halvédelemnek szerintem a bevágás. Erre a szóra legtöbbünk szeme lőtt szerintem ott lebeg a horgász, aki két kézzel megfogva a botot akkorát suhint hátrafele, mint amikor az ara a menyasszonyi csokrot dobja el. Nem kell! Teljesen felesleges. Főleg, ha már megszólalt a nyeletőfék is. Elég egy kis pöccintés csuklóból és kész.

Matrac

Ahová csak lehet, vidd magaddal. De pusztán a matrac még nem elég. Az is fontos, hogy vizes legyen, főleg nyáron, amikor felforrósodhat, mire odajutsz hogy halat teszel rá. És ha ez van akkor az olyan, mint ha serpenyőbe tennéd. Legyen a matrac mellett egy kis vödör és szákolás előtt rúgjál bele egyet hogy a matracra folyjon. Ha meg nagy halakra vadászol, akkor jobb a bölcső, mert abból nem ugrál el és abból vissza is lehet engedni. Ilyen szempontból nem is értem, mert kell felemelni szerencsétlen halat. Ha a bölcsőben hagyod, akkor is jó fotókat lehet készíteni, cserébe nem nyomod szét a beleit.

Kis hazánkban a gyakran ismételt kérdések között a „pontokat gyűjt?”, illetve „23 deka lett, maradhat?” után lassan a toplistára felkúszik a „hol a matrac?” Ha valahová képet töltenek fel és nem látszik a matrac a képen, akkor borítékolni lehet, hogy elindul a trollok csatája és több száz hozzászólás gyűlik össze pár óra alatt. Sose gondoltam volna, hogy ahelyett hogy az emberek horgásznának, nyomkodják a telefont és más ismeretlen embereket anyáznak. Az meg végképp nem értem, mire jó az hogy valaki direkt rak fel valami ocsmány képet, majd hátradől és azt mondja „kezdődhet a show”. És a show bizony el is indul…Az tuti, hogy az én oldalamra ilyen fotókat nem fogok engedni feltölteni. de azért azt is el kell ismerni hogy vannak helyzetek és módszerek, amikor nem tudsz magaddal vinni matracot. Pl egy pataknál domolykópergetésnél vagy úgy általában egy cserkelő-kereső horgászatnál, aminek pont az a lényege, hogy kevés cuccod legyen. De azért általában az ilyen hely füves és a puha füvön semmi baja nem lesz se pontynak, se csukának. Persze egy balatoni mólón, ha pontyra horgászol, akkor nem nagyon indokolhatja semmi, hogy ne legyen nálad matrac.

Elhagyós szerelék

Nem jó, ha úgy tép meg a hal, hogy visz magával még egy ólmot vagy kosarat. Vonszolni is nehéz és bele is akadhat valamibe.
És ha már elhagyós, akkor lehetőleg ólommentes legyen.

Fonott zsinór?

Van ahol tiltják. Ennek oka, hogy fárasztás közben könnyebben sebet ejthet a halon, mint a monofil zsinor. Én azért is használok többször monofilt, mert ha netán van a víz alatt valami bokor vagy faág, akkor a fonott zsinór fűrészként dörzsölődik be az ágba és sokkal nehezebb lesz kiszabadítani.

Parton szerelés.

Ha kiesik a kezedből véletlenül egy pici sörét, keresd meg. Vagy legalábbis tegyél meg mindent hogy ne maradjon a parton. Ugyanígy a horognál, szilikonkarikánál, stb. Mostanság azt csinálom, hogy egy lepedőt rakok a szék alá, így ha leeseik ólom, horog, damil, stb., akkor könnyen megtalálom.

Szemetelés

Az okos ember nem szemetel, a butának meg tilos. Legyen nálad mindig egy nagy zacskó, amibe gyűjtöd a szemetet. Ha nincs kuka, majd otthon kidobod a zacskót.

Paradoxon

És még egy érdekes dolog a végére: azt nem értem, hogy a ponty mért kivétel az alól, hogy betartsuk a tilalmi időt? Ha én márciusban csukára pergetek és posztolom a fogást, akkor fejemet veszik. De ha májusban pontyot szeretnék fogni, azt szinte bárhol megtehetem és még sok tippet is találok a neten hogy ívás idején milyen csalogatóanyagot használjak….döbbenet.

Mivel a horgászok nagy része pontyra horgászik, joggal merülhet fel a kérdés. „Na jó, de akkor mit csináljak május-júniusban?” Erre azt mondom, sok lehetőség van. Lehet tervezni, szerelni, bojlikat készíteni, kukoricát erjeszteni, vizeket járni, mélységet mérni és egy kis térképet rajzolni, informálódni, pénzt gyűjteni, boltba járni….vagy ami a legegyszerűbb: célzottan más halra horgászni.

Egy másik paradoxon, hogy sok horgászrendben benne van az egy boton két horog használatának engedélyezése és a pontymatrac, sebfertőtlenítő használata. A két horog használata egy szereléken több kárt okoz, mint ha a matrac helyett a fűre tennénk a halat. Fárasztás során a másik, szabad horog beleakadhat a halba és csúnya sebet ejthet. De ha nem halba akkor egy akadóban horgonyoz le és akkor se a halat, se a szereléket nem lehet már könnyen kiszedni.

Végszó

Szoros kapcsolatban vagyunk a természettel. Ha sokáig szeretnénk még szenvedélyünknek hódolni, akkor nem kérdés, hogy vigyáznunk kell a környezetünkre és a halakra. Csak egy kis odafigyelés kell, semmi más. ki tudja, talán meg is hálálja a természet és többször merül az úszó vagy többször rezeg a spicc.

Vélemény, hozzászólás?