Gyere te is horgászni!

Zsúfoltak a vízpartok, foglalt a kedvenc horgászhelyem is…én mégis arra bíztatok embereket, hogy jöjjenek horgászni? Normális vagyok én? Nem. De ha te se vagy százas, akkor köztünk a helyed.

Írásomban olyanokhoz szeretnék szólni, akik még sose horgásztak, de nem zárkóznak el tőle.

Mi a jó a horgászatban?

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi a jó a horgászatban? Regényt lehetne írni, de egy szóban is meg tudnám válaszolni: kikapcsol.

Ha te is néha kiszakadnál néha a mókuskerékből, vagy csak frissítenéd egy kicsit az agyad vagy természetbe vágysz, némi izgalommal és változatossággal, akkor a horgászat neked való.

Tényleg csak türelem kérdése?

Sokan azt mondják „nekem nem lenne türelmem egész nap a botot bámulni”. Higgyétek el nekem, aki 6 éves kora óta horgászik: nekem se lenne hozzá türelmem. Éppen ezért nem is teszek ilyet. Ha nincs kapás, akkor valamit változtatok. Helyszínt, csalit etetőt, felszerelést, vagy annak csak egy elemét, stb. A horgászat tehát folyamatos agymunkát igényel. Egy sakkjátszmához tudnám hasonlítani, ahol jól meg kell gondolni, hogy mi lesz a következő lépés és annak milyen hatásai lesznek. Nagy sikerélményt adhat, ha egyszer csak beindulnak a halak azért, mert felraktál egy kisebb horgot vagy vékonyabb zsinórt és erre te rájöttél. Kapástalanság esetén nem szabad leragadni és erőltetni valamit, ami nem megy. Persze kell kitartás és türelem is, de ez nem azt jelenti, hogy monoton ugyanazt kell folytatni és bámulni a botot. Frászkarikát! Személy szerint nagyon sajnálom, hogy a legtöbb emberben olyan kép alakul ki a horgászokról, hogy ülnek a széken bambán nézve a botot, körülöttük sörösüvegek és szotyitenger….ez a halálom. Szeretném eloszlatni ezt a képet. A horgászat igenis változatos, sok apró részleten múlik a siker. De pont az a szép benne, hogy megtalálod melyik az az apró részlet, amin változtatni kell és megtaláld azt is, amin jobb lett volna változtatni. Egy életen át tartó fejlődést biztosít ez a hobbi.

Ne legyél Hűbele Balázs!

Fontosnak tartom a fokozatosságot. Egyszer azt olvastam valaki beszámolójában, hogy „úgy gondoltam a bojlizást próbálom ki, mert ahhoz nem kell annyit gondolkodni”

Akik még nem próbálták a bojlizást vagy fogalmuk sincs, hogy mi az, azoknak elárulom, hogy a módszer arról szól, hogy hogyan fogjunk ki 10 kiló felett pontyokat és amurokat. Vérbeli bojlisok lehet megköveznek ezért a mondatért, de mivel írásom elsősorban kezdőknek szól, így remélem elnézik nekem. Bár a bojlis módszer laikusok száméra egyszerűnek tűnik, valójában nem az. És egy nagy hal bizony megérdemli azt a tiszteletet, hogy olyan horgász találkozzon vele, aki már nem egy halat terelt a szákba. A vadászatot se úgy kezdi el az ember, hogy szarvast lő, hanem előbb ismerkedik a természettel. A fociban se fogsz egyből biciklicselt csinálni, oxival passzolni és ollózva gólt rúgni. A horgászatot sem kell másképp megtanulni. A kisebb halak egyébként is könnyen megfoghatók és önbizalmat adnak.

Hogyan kezd el?

A következő sorrendet ajánlom.

Először kezdjetek spiccbotozni. A spiccbot egy hosszú teleszkópos bot, aminek a végére olyan hosszú damilt kötünk, amennyi a bot hossza (illetve annál kicsit rövidebbet). A damil végén horog, amire a csalit tűzzük és amivel megakasztjuk a halat. A horog felett kb. egy méterrel az úszó, ami lebeg a víz tetején és ami jelzi a kapást. Ha elmerül, akkor az azt jelenti, hogy a hal bekapta a horgot és elkezdett elúszni vele. Az úszó és horog között van pár pici ólom, ami arra szolgál, hogy az úszó ne lebegjen a víz tetején és ne is merüljön el, hanem álljon, mint a cövek és jól látszódjon messziről is. A spiccbotozás azért jó, mert sok helyen használható és gyors sikerélményt adhat. Bár a halak mérete nem lesz túl nagy, arra pont jó, hogy megtanuld a horogkötést, a bevágást, a horog kiszabadítását és néhány halfaj megkülönböztetését. És ami jó benne, hogy kevés cucc kell hozzá, így viszonylag olcsón megúszható.

Ha a spiccbotozás jól, megy akkor érdemes beszerezni valamilyen egyszerűbb gyűrűs botot, amihez már orsó is kell és gyakorolni kicsit a dobást. A használt piacon kifogható pár jó állapotú tömör üvegszálas bot (Hokév, DAM, Germina). Ami azért jó, mert elnyűhetetlen és mégis jó élményt nyújthat.

Az orsó segítségével messzebbre tudunk dobni és nagyobb halakat is fogni, mint spiccbottal.

Hogyan tovább?

Innentől már a legtöbb embert elkapja a gépszíj és nem is engedi el.  A horgászat szerelmese lesz. Ki lehet próbálni sokfajta módszert, mint pl. a a matchbotozást, ahol nagy távolságokba lehet repíteni az úszót, mindezt egy pillekönnyű karcsú bottal.

Meg lehet ismerni a feederbotos technikát is, ami egyszerű és nagyszerű is egyben, mert a fenéken táplálkozó halakat veszi üldözőbe.

Megismerkedhetünk akár a pergetéssel vagy legyezéssel, ami arról szól, hogy valamilyen műcsalival próbáljuk utánozni a halak természetes táplálékát, mint pl kishal vagy rovar vagy egyéb. A pergetés, legyezés egy állandó vándorlásra kényszerít. Nem egy helyben ülős peca. Mozgalmas és akár az első dobás is halat adhat.

Horgászhatsz partról, stégről, csónakból.

Horgászhatsz kis tavakon, pataknál, folyónál, tengeren, nagy víztározókon és titokzatos bányatavakon

Horgászhatsz az évnek bármely hónapjában és bármely napszakában.

Horgászhatsz egyedül vagy haverokkal bográcsozás és sörözés közben. Foglalhatsz vízparti faházat vagy horgászhatsz cserkelve, Vinnetou-ként megbújva a nádas mögül vagy gázolva egy folyónál.

Foglalkozhatsz a horgászattal otthon is, nem csak a tóparton, pl. szerelsz, tisztogatsz, pakolsz rendezkedsz, tervezel, bevásárolsz, stb.

Lehetsz óvodás, kamasz, felnőtt, szülő, nyugdíjas, postás, hegedűművész, könyvelő, mérnök vagy akár muzeológus is.

A horgászat bárkinek és bármikor elkezdhető és egy örök élmény forrása lesz. A horgászat sokrétű, bárki megtalálhatja a hozzá illő módszert.

Íme néhány kedvcsináló kép, milyen sokrétű a horgászat

ez is horgászat
és így is lehet horgászni
vagy így is
vagy így is
vagy így is
addig amíg jól esik
ha már belejössz, vedd rá a párodat is
és öregkorodra is kiváló elfoglaltság lesz

Ha jól csinálod, a fogás nem marad el

Kapcsolódó cikk a témában: Mitől sikeres egy horgászat?

Vélemény, hozzászólás?