Horgász GYIK: Mért csavarodik a zsinór?

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki úgy érzi régen nem volt probléma a zsinórcsavarodás. Gyerekként akár két szezont is elhasználtam egy 100m-es damillal anélkül, hogy bármi gond lett volna. Pedig nem volt csúcskategóriás orsóm. Ma meg mi van…? Egy peca, egy tekercs zsinór. Jártam már úgy is, nem vettem észre, hogy a feederspiccre rátekeredett a damil, és bedobásnál ripityára törött. Nem jó ez így. De vajon mért pöndörödik, csavarodik? Legtöbben a zsinórvezető görgőre fogják a jelenséget, de a probléma ennél sokkal összetettebb.

Na de előbb gondolkodjunk egy kicsit. Vajon mért érezzük úgy, hogy régen jobb volt? Nos. A zsinórcsavarodás régen sem volt ismeretlen jelenség, csak más volt. A “régen”-t úgy értem, hogy minimum 20 évvel ezelőtt.

  • vastagabb damillal horgásztunk: ezt is megviselte egy horgászat, de a vékony zsinórokkal ellentétben ez inkább csak hurkás, karikás volt és nem tekeredett rá a spiccre. Nyugodtan tudtunk vele horgászni. Sőt! Volt amikor nálam az jelezte a kapást, hogy a spirál vagy rugó alakú zsinór kezdett kiegyenesedni. Azóta sem volt olyan érzékeny kapásjelzőm 🙂
  • azok a botok, amikkel ismerkedtem a horgászattal, vastagabbak és erősebbek voltak, mint amiket most használok. Egy üvegszálas botra vagy egy pontyozó teleszkóposra nehezebben tekeredik körbe anakondaként a damil. És gondolom hozzám hasonlóan nem mindenki angol vagy olasz matchbottal kezdte.

Miért csavarodik a zsinór?

Még mielőtt az okokba belemélyednénk, szűkítsük le egy kicsit a kört, pontosabban a módszereket és a felszerelést. Vagyis feltételezzük, hogy:

  • feeder vagy matchbotos horgászatról van szó
  • monofil zsinórt használunk
  • peremfutó orsónk van, aminek van görgője (nem valami antik orsó)
  • nem használunk fonott dobóelőkét

Extrém esetben ez is lehet a végeredmény:

Az okok

Rossz minőségű a damil: nem szeretnék reklámozni, de az olasz T betűvel kezdődő gyártók damiljaival nem nagyon volt gondom. Messze kerülni kell szerintem azokat a zsinórokat, aminek 150m-es kiszerelése pár száz forint. Inkább költök jobb minőségre 1000-1500 vagy esetleg 2000 forintért, mint hogy minden alkalom után cseréljem. Az olcsóbb damilok jók lesznek alátölteni.

Eleve meg van csavarodva: bizony sokszor jártam úgy, hogy a damil úgy nézett ki mint egy DNS molekula még az előtt, mielőtt felraktam volna az orsóra. Érdemes megfigyelni, hogy milyen irányú a csavarodás és azzal ellentétesen feltekerni az orsóra. Hiszen valamennyit már a feltekerés közben is csavarodik, de ha ez ellentétes irányú azzal, ami “gyárilag” van, akkor a két hatás kiegyenlítődik és nem kétszereződik. Ha ez bonyolult vagy nehéz eltalálni, hogy hogyan is csavarodik, akkor tedd egy vödör vízbe a damilt és onnan tekert fel. Ha nem vagy biztos benne, hogy jól tekered, akkor csináld azt, hogy feltekersz 10-20m zsinórt, felkapókar ki, majd megnézed hogy csavarodik-e a zsinór. Ha igen, akkor másképp kell feletkerni. 3 féle eset van: forgó dobról, álló dobról címke felül vagy álló dob címke alul. Valamelyik módszer biztos jó lesz.

Nem forog a zsinórvezető görgő: 10 ezer alatt nem érdemes orsót venni. Persze még a drágábbaknál is előfordulhat probléma, de talán kisebb eséllyel. A görgőt minden horgászat előtt érdemes tesztelni úgy hogy egy a damilt ide-oda huzigálom és nézem, hogy forog-e a görgő. Ha nem forog, akkor két lehetőség van: Elvisszük szervízbe, boltba ahol szakszerűen megcsinálják remélhetőleg. Vagy ha elég bátrak vagyunk, akkor szétkapjuk a görgőt, megtisztítjuk, esetleg egy csepp olajat teszünk az egymással súrlódó részekhez. Sokszor a tisztítás is elég, mert a damilról kitekerés közben sok minden rárakodhat a görgőre vagy bemehet a görgő alá.

Plusz egy kiegészítés a görgőhöz: az előbb leírtak sok horgász egyöntetű állítása is megerősíti. A gyakorlatban azonban kétségeim támadtak afelől, hogy valóban a görgő forgása okozza a hibát. Az elmúlt években több régi (40-60 éves) orsót is kipróbáltam, aminek fix görgője van. Ezekkel az orsókkal horgászva semmivel sem csavarodik jobban a damil, mint a modern orsók használatakor. Sőt, igazából nem is volt problémám velük. Ezek alapján személy szerint inkább más okokat vizsgálnék meg.

Kicsi orsó: minél kisebb egy orsó, annál nagyobb a zsinórcsavarodás esélye, mivel ugyanolyan hosszúság felcsévéléséhez több fordulat szükséges. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy tegyünk 60-as orsót a matchbotra, csupán arra hívnám fel a figyelmet, hogy egy kis orsónál jobban számítsunk a pöndörödésre.

Csörlőzve fárasztás: a fárasztásnak van talán a legnagyobb jelentősége. Ha egyszerre tekerjük az orsót, miközben húzza a hal a damilt, akkor olyan összetett hatások lépnek fel a zsinórral szemben, ami ellen még egy Shimano Stella is tehetetlen és csavarodni fog a zsinegünk. Sokat segít az is, ha megtanulunk kikapcsolt visszaforgásgátlóval fárasztani. De ezt már csak akkor ha megy pumpálva fárasztás. Az a jó, ha ésszerű határokon belül többet dolgozik a bot, mint az orsó.

Gyors kitekerés: előfordulhat, hogy kietekerés közben a csonticsokor vagy akár egy method kosár propellerként pörög kietekerés közben. Jó ha be van iktatva egy vagy több forgó, de az is jó, ha csévélés közben időnként megállunk és tartunk pár másodpercnyi szünetet.

Nem hagyjuk kipörögni: sokat segít az, hogy amikor kihúzzuk a cájgot, akkor tartsuk néhány másodpercig a szereléket a víz felett. Ha azt látjuk, hogy az úszó vagy kosár forog a levegőben, akkor hagyjuk hogy kipörögöje magát és csak akkor kezdjünk el újra csalizni, ha már mozdulatlan a szerelék. Persze, ha halat húzunk ki, akkor szabadítsuk ki előbb a horgot és utána pörgessük ki a kosarat vagy az úszót:-)

Nem tiszták a gyűrűk: ha a boton koszosak vagy rozsdásak a gyűrűk, netán kiesett belőlük a betét, akkor a súrlódás is hajlamos arra hogy tönkrevágja a damilunkat.

Végszerelék: method kosárnál előfordul, hogy a gyorskapocs nem forog, hanem fix, ami simán okozhat csavarodást. A szereléket, forgókapcsot tehát érdemes már otthon ellenőrizni.

Főleg a bordás kosáránál nézzük meg, hogy nem szorult-e ba a forgókapocs.

Szoros ütköző matchbotnál: csúszó-úszós horgászatnál valamilyen ütközőt kell használni. Ha ez szoros és/vagy gyorsan húzzuk fel-le, akkor a surlódás hatására kicsit “megégeti” a damilt, aminek következtében gyengébb lesz és csavarodni fog. Ha damilból készítünk ütközőt, akkor akkor inkább 2-3-at használjunk és nedves kézzel igazgassuk. Én mostanság fogselymet használok. Az kevésbé pöndörít.

fogselyem

Végszó

A fenti okokon kívül is biztos vagyok benne, hogy van más tényező is, ami közrejátszik a csavarodásban. Ha valakinek még van ötlete vagy tippje, hogy hogyan előzzük meg a pöndörödés, írja meg kommentben a cikk alján. Addig is kívánok sok halat és kevés bosszankodást a damil miatt.

Kapcsolódó írás: Horgász GYIK: Milyen gyakran dobjunk újra

Vélemény, hozzászólás?