Adalékanyagok saját készítésű etetőanyaghoz

Kevés hasonló jó élményben lehet részünk, mint amikor saját készítésű etetőanyaggal fogunk halat. Kísérletező kedvű horgászok számára összeszedtem néhány adalékanyagot, alkotóelemet, amikkel vagy a gyári etetőt turbósíthatjuk fel vagy saját készítésű etetőanyagot állíthatunk össze.

Az etetőanyagok általában kukoricaszármazékok, magvak és sütőipari melléktermékek keverékéből állnak. Persze ezeken kívül még rengeteg elemet hozzá lehet tenni, amivel speciálisabb lehet a keverékünk, de az alap szerintem majdnem mindnél hasonló.

A neten sokféle receptet találhatunk, sőt a bőség zavarában szenvedünk, így én most inkább csak leírom, miket lehet felhasználni és milyen arányban.
Mivel sokféle adalék van, beleeshetünk abba a csapdába, hogy túl sokat szeretnénk összekeverni. Figyelni kell arra, hogy a hasonló tényezők ne adódjanak össze. Pl, ha a hallisztre ajánlott arány 5-10%, de nekünk van 4-5 féle hallisztünk, akkor nem lehet az etetőanyag 40-50%-a halliszt.
Kb. 5 összetevőből már egész jó minőségű etetőt tudunk összeállítani hobbipecához. 10 féléből már igazi gourmet halakat vehetünk célba. 15-nél több összetevő szerintem már túlzás, hacsak nem vagyunk profik a témában.

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy az adott összetevőnek milyen tulajdonsága van. Pl bomlaszt vagy tapaszt, aromásít, felhősít, színez stb. Nem lehet, legalábbis szerintem, jó etetőt készíteni olyan összetevőkből, amik mind bomlasztanak vagy tapasztanak.

Az sem mindegy, hogy milyen halra, milyen vízre tervezzük a horgászatot. Pl a természetes vizeken nem érdemes hallisztet használni, de vízközti keszegezéshez sem durvára darált kukoricát.

Az arányok természetesen nem tekinthetők szentírásnak. A lényeg, hogy tudjunk belőle gombócot gyúrni és olyat, ami képes gombóc formájában is vizet érni. Ne legyen a mi orrunk számára visszataszító, mert akkor valószínűleg a halaknak is az lesz. Bár, ha az erjesztett magokra gondolok, akkor megcáfolom magam…

Na akkor nézzük:

angol-morzsa:
Színes kenyérmorzsa. A kész, nedves etetőhöz ajánlott. Bomlaszt. Színével hívja fel magára figyelmet, illetve az etetésre később érkező, nagyobb keszegek szívesen csipegetnek belőle. Szinte minden békéshal szereti. Ha kész etetőbe keverjük, akkor az etető tetejére szórjunk egy kisebb marékkal és így gyúrjuk a gombócot. Ha szárazon tesszük bele, akkor kb 10% az ajánlott mennyiség.

ánizsmag:
Keszeghorgászathoz jó lehet, ha őrölve adjuk az etetőhöz kb 2-5% arányban. Funkciója az aromásítás.

bababiskóta:
Minden békés halra jó lehet. Adhatjuk az etetőhöz darálva, vagy beáztatva, mint a kenyeret. Az ínyencek kipróbálhatják, hogy összekeverik turmixolt csemegekukoricával és szilvalekvárral. Az így kapott pépes anyagot kell aztán az etetőhöz hozzákeverni. A piskóta aránya kb 10-15%.

halliszt:
Leginkább intenzíven telepített tavakon vált be, ponty horgászatához. De állítólag a nagyobb keszegek szelektálására is alkalmas olyan helyen, ahol kiló feletti példányok is előfordulhatnak (ki fogom próbálni). Büdös. 5-10%.

keksz:
Darálva, kb 10-20% arányban, keszegre.

kendermag:
Egészben főzve is jó, de darált pirított állapotban jellegzetes aromát ad az etetőnek. Keszegfélék horgászatához ajánlott. A bodorkák különösen szeretik. A kifejezetten bodorka horgászatához gyártott keverékek nélkülözhetetlen eleme.
A kendermaggal kapcsolatban egy kis kitérő: darálni és aztán pirítani vagy fordítva? Mindkét megoldás jó lehet, de én inkább a darálással kezdeném és aztán pirítanám. Daráláskor figyelni kell arra (pl. kávédarálónál), hogy könnyen a kés alá tapadhat, ezért nem árt darálás közben többször ellenőrizni. A pirításnál lassú tüzet használjunk. Ha kihűlt, akkor tegyük egy simítózáras tasakba, szívószállal próbáljuk légteleníteni, majd zárjuk le. Elvileg hetekig eláll, de érdemes inkább csak annyit csinálni, amennyit rögtön fel is használunk, különben avasodhat. Még egy tipp a pirításhoz: elkezdjük pirítani, és amikor már átmelegedett, akkor tegyünk hozzá kb ugyanolyan mennyiségű zsemlemorzsát és úgy pirítsuk tovább. Az illatából lehet érezni mikor jó. A zsemlemorzsával annyiból jobb, hogy pirítás közben felveszi az olaj egy részét, porózusabb lesz az anyag és kevésbé tapad össze és/vagy avasodik, mint a natúr pirított kender.
Ha marketinges lennék, azt mondanám, hogy a pirított kender (és egyéb olajos magvak is) étvágygerjesztő hatásúak. De ez nem teljesen így van. Arról van szó, hogy ezek a magok az olajtartalmuknak köszönhetően meghajtják a halakat, ezáltal hamarabb lesznek éhesek, mert ami bejön, az rövidesen távozik is. Mivel az őrölt kendermag bomlasztja az etetőanyagot, így 10% elég belőle.

kenyér:
Ennek felhasználhatóságáról külön könyvet lehetne írni. Gyerekkorom kedvenc csalija és etetőanyag-adaléka volt. Száraz kenyeret beáztatva 10-50% arányban adhatjuk a szárazanyaghoz (én úgy, hogy szitán „áttöröm”, hogy ne legyenek benne aránytalanul nagy csimbókok. ) Ezzel biztos nem lövünk mellé. Minden hal szereti. Tapasztó hatású.

kétszersült:
Darálva, 10-20% arányban, keszegre.

kókuszreszelék:
Enyhén pirítva karamellás illata lesz, ezért dévéres etetőhöz ideális lehet. Bomlaszt, ezért 5% elég. Mivel rossz nedvszívó képességgel rendelkezik, ezért előző napi keveréshez ajánlott.

korpamelasz-kókuszliszt:
Sokan azt gondolják, hogy ez a két elem ugyanaz. Tulajdonképpen a kopramelasz is kókuszliszt, csak tartalmaz még édes cukormelaszt is (valami melléktermék lehet a cukorgyártásnál), így a korpamelasz jobban tapad. Édes íze miatt dobja fel a normál etetőt. A sima kókuszliszt bomlaszt és felhősít, így vízközti keszeghorgászathoz alkalmazzák. A kókuszliszt állaga porszerű, míg a kopramelasz kicsit nedvesebb. Mindkét elemet szárazon is be lehet keverni az etetőanyaghoz, de csinálhatjuk azt is, hogy előző nap este összekeverjük valamilyen hozzá passzoló aromával, amíg egy homogén pépes anyagot nem kapunk és azt keverjük hozzá az etetőanyaghoz. 10-15% elég lesz. Barna színű.

koriander, őrölt:
5-10% arányban. A vörösszárnyúak kedvence. Magokat vagy csontit is ízesíthetünk vele.

kukoricadara:
Az egyik legalapvetőbb elem. 10-50% arányban különböző módokon használhatjuk, pl. darálva vagy darálva-pirítva (karamellás illat) vagy főzve, mint a puliszkát.

linzer (fahéjas):
Ezt is daráljuk le. Tapasztja az etetőanyagot. 15-20%. Dévér horgászatához.

mézeskalács:
Darálva. Tapaszt, aromásít. 5-10%

mogyoró:
Darálva, pörkölve. Hashajtó (őőő…akarom mondani étvágygerjesztő) hatású. Jellegzetes illatával aromásít. Keszeghorgászathoz.

nápolyi őrlemény:
Aromásít, ha ízesített nápolyiról van szó. Keszeghorgászathoz 5-20%

napraforgó (sós):
Pirítva, darálva: hasonlóan a kendéhez hashajtó és aromásító hatása van 2-10%. Minden békéshalra.

parmezán:
A száraz etetőhöz kell hozzáadni. Elsősorban folyóvízi horgászathoz ajánlják márnához, paduchoz, de állóvízen is érdemes lehet kipróbálni.

pastonchino:
Horgászboltokban lehet kapni. Ez olajos, színezett, aromásított keksz. Elsősorban keszeges etetők alkotóeleme, de más békéshal horgászatához is jó lehet. 10-15%

piskóta:
Beáztatva (és akár aromásítva) adjuk az etetőhöz. Tapasztja a keveréket. 10-15%

PV1: 
Folyóvízi etetőanyagok egyik alapeleme a ragasztó hatása miatt. Egyébként ez egy cukorgyártás során keletkezett édes ízű melléktermék. 5-10%. Minden békéshalra.

só:
Népi hiedelmek szerint a törpeharcsa nem szereti. Ki kell próbálni, én se megcáfolni, se megerősíteni nem tudom. Hasonló forrásokból azt hallottam, hogy májusban a pontyívás idején is érdemes használni, mert állítólag, akkor a sós ízek jobban bejönnek.

szegfűszeg (őrölt):
Dévéres etetőhöz. Intenzív aromája van, 5, max 10% bőven elég.

szerecsendió:
Ugyanaz, mint a szegfűszegnél

TTX:

Más néven kukoricapogácsa. Kukoricaszármazék, melegen sajtolt kukoricacsíra, enyhén karamellás illatú. Beáztatva és akár aromásítva, pépszerűen adjuk a száraz etetőhöz, 10-20% arányban. elsősorban pontyos horgászathoz használják, de persze a nagyobb keszegek sem vetik meg.


És végül egy recept:
Egyszerű és univerzális: 40% kukoricadara, 30% szárított kenyér, 20% háztartási keksz, 10% napraforgó. Ezt be a sütőbe (vagy a darát egy nem használatos serpenyőbe) pirítani, majd az egészet ledarálni. Ízesítés, ha pontyra horgászunk: vaníliás cukor és epres pudingpor kb. olyan mennyiségben, ahogy a poraromákat használjuk. Ha dévérre horgászunk, akkor fahéj és őrölt szegfűszeg.
Jó kísérletezést!

3 thoughts on “Adalékanyagok saját készítésű etetőanyaghoz

Vélemény, hozzászólás?