Az év horgászblogja díj 2022

Tavaly ilyenkor nagy volt az öröm, mikor megláttam blogom nevét nyertesként. 2021-ben az előző év nyertese Somodi Csaba, alias Mosoni Horgász ( http://mosonihorgasz.blogspot.com/ ) döntése alapján nálam pihent meg e díj egy évig. Most viszont rajtam a sor, hogy továbbadjam és ez még nagyobb megtiszteltetés, mint megkapni.

Röviden a díjról, akik még nem hallottak róla.

2011-ben alapította Erdélyi PuPa Balázs. Ez olyan, mint egyfajta vándorserleg. A nyertes egy évig viselheti ezt a címet, majd neki kell döntenie, hogy kinek adja tovább. Az átadás november 11-én történik.

“Ezt a díjat egy magyar nyelvű blognak fogom adományozni, mely blog még további két blogot kell, hogy kitüntessen ezzel a címmel. Az odaítélésnél a blog tartalmát, a bejegyzések kellő hosszúságát, a magyar beszédnek megfelelő stílusát, a halak és a természet tiszteletének meglétet kell figyelembe venni, mind ezeknek megfelelő képi tartalommal.”
“A kitüntetetteknek a díjat a főoldalon kell elhelyezniük, legalább fele méretben és még egy évig ez eddigi minőségben kell blogjukat fenntartani. A következő években, a díjat mindig az első díjazott adományozza tovább, melyről egyeztet a díj alapítójával, a Horgászó Séf bloggerével.

A díjalapító nem részesülhet a díjban.” (Erdélyi PuPa Balázs-2011)

Néhány gondolat a blogolásról

Már idén tavasszal elkezdtem nézelődni, hogy vajon ki lehet az, akit ezzel az elismeréssel kitüntethetek. Sajnos szomorúan tapasztaltam, hogy egyre kevesebben űzik ezt a műfajt, pedig sok kiváló tollforgató pecázik közöttünk. Abban reménykedem, hogy ez a díj egy motiváló erő is lehet azoknak, akik régebben sok jó írással kápráztattak el és még azoknak is, akik eddig még csak kacérkodtak az írás, blogolás gondolatával.

Ma már szinte mindenkinek van fishing oldala a facebookon. Színes csaliarzenált és nagy pontyokat lehet látni. A képek, hírek gyorsan terjednek, sok embert érnek el, viszont ugyanilyen gyorsan el is tűnnek. A blogírás az más, az különb, az maradandó. Egy jó blog szórakoztat, elgondolkodtat és esetenként tanít is. Élményt és értéket ad át. A cikkek könnyen visszakereshetők, rendszerezhetők, így évekkel később is lesz, akinek majd újat mond. Nagyon örülnék, ha egyre többen csatlakoznának vagy visszatérnének az írók táborához.

2022-es év nyertese

Azért így sem volt egyszerű a választás, még mindig akad néhány remek pecás oldal, de nem is szaporítom a szót, kihirdetem az idei győztest, aki nem más, mint Tirpák Bálint és az ő Legyezz blogja. https://legyezz.wordpress.com/

Idén februárban bukkantam rá Bálint írásaira. Noha, én még nem próbáltam a legyezést, de mindig is kacérkodtam vele, hogy kipróbáljam. Az oldal kellemes meglepetés volt: átlátható, könnyen olvasható. A képanyag minőségi, a szöveg, az élménybeszámoló pedig kellően magával ragadó, stílusos és változatos. Vagyis pont olyan, amilyennek egy jó blognak lennie kell.

Bálintnak ez úton is gratulálok és biztatom, hogy még sokáig folytassa írói tevékenységét. Egyúttal arra is kérem, hogy fenti képet jól látható helyen tüntesse fel oldaalán, illetve a napokban nevezzen meg két másik blogot, akiket érdemesnek tart arra, hogy megossza velük a díjat.

Még néhány gondolat

Sokan és sokféleképpen horgászunk. John Bailey, A horgászat Ábécéje című könyveben azt írja. “a horgászat száz sportág egyben”. Tovább olvasgatva a könyvet, tudatosult bennem az, hogy a horgászat nem csak arról szól, hogy milyen csali vagy milyen ízvilág. Ugyanígy egy élménybeszámoló, egy blog is akkor jó, ha kellően színes és tartalmas. Ez lehet persze hosszabb-rövidebb, szakmai vagy irodalmi, aprólékos vagy élményszerű, kiknek mi jön be. A lényeg, hogy szóljon az igazi horgászatról. Az idei év győztesének írásai is pont ilyenek.

U.i.: Mivel nem találtam megfelelő fényképet a díjhoz és nem értek annyira a képszerkesztéshez, így inkább festettem egyet, remélve hogy a díjazott, díjazottak büszkén teszik majd ki oldalukra.

U.U.I.:

Olyan, mint egy vándorkupa. 
Indította Balázs PuPa. 
Birtokolhatom? Atom! 
Egy év eltelt, továbbadom. 
De ki lesz az a díjazott, 
Ki cikkeikben bízhatott? 
Füled most jól hegyezd:
Győztes blog: Legyezz.
Tirpák Bálint, gratulálok!
Még több írást így kívánok.

Vélemény, hozzászólás?