Csináld másképp!

Ez a nap is úgy indult, mint a többi. Felkeltem és reggeli közben gondoltam, na lássuk, mi újság a facebook csoportokban. Böngésztem egy kicsit, de máris megbántam. Nincs a világon még egy hobbi, akinek követői ennyire ellenségesek lennének egymással szemben. Nem értem.

A mostani konkrét eset Döme Gábor nevéhez kapcsolódik. Feltett egy nagy fogásról képet, ami Amerikában történt. Jött mindenféle komment, de ami mindenről elmondta a lényeget (sajnos nem tudom pontosan idézni) valami ilyesmi volt: “utoljára 6 évvel ezelőtt látogattam meg az oldalt, akkor másról sem szóltak a kommentek, mint hogy: Na gyere le a Tiszára, ott mutasd meg; vagy persze könnyű, mert hetekig etettek neki előtte; vagy persze könnyű neki, nem dolgozik semmit; vagy a múltkor is a Dunán a haveromtól kért kölcsön halat fotózni….és hasonlók. Úgy tűnik a helyzet semmit se változott”. Bizony én is szomorúan ezt tapasztalom. Paul Newman (színész) mondta: “ha nincsenek ellenségeid és kritikusaid, akkor nem is vagy igazi egyéniség”. Nos Gábor igazi egyéniség. Számomra egy példakép. Bizony, ez sokaknak meglepő lehet, mert teljesen más az én stílusom, hozzáállásom a pecához. de becsülöm azért, amit elért és még inkább azért, mert töretlen lendülettel megy előre, még akkor is, ha óriási szembeszéllel is kell néha megküzdenie. Nekem pl. meg tudja törni a lelkesedésem, ha valami troll beszól egy baromságot. Szerencsére nagyon ritka, de mégis nagy visszatartó erő. Neki viszont mindennapos és nem adja fel soha.

Másrészt nem tudok elmenni amellett, hogy ő azért mégiscsak egy világbajnok. Számtalan videó és temérdek írás készítője. Ötletek, praktikák ezreinek átadója, amiket egy könnyen emészthető és elsajátítható stílusban tálal. Én személy szerint a 90-es évek végén, az ezredforduló elején sok cikket olvastam tőle, amik mind segítettek abban, hogy eredményesebb legyek és a horgászat szórakoztató legyen. Neki köszönhetően cseréltem le a durung botjaimat olyanokra, amikkel élvezet volt a peca. A zsinórt csökkentettem 30-ról 20-ra, időnként 16-ra. A horgot 4-ről 10-14-re és így tovább.

Gábor nem csak ügyes horgász és jó szakíró, de remekül építette fel a márkáját, üzletét. Sokan úgy reagálnak az őt bírálókra, hogy “tessék kérem utána csinálni”. Én viszont azt mondom, NE! Ne csináld utána! Ha nem tetszik, nem értesz egyet vele, akkor mutasd meg, te hogy csinálod! Tölts fel fogásokat, írj blogot, készíts videót arról, hogy te vadvízen legyezel, folyón úsztatsz centrepinnel, csatornán pergetsz, holtágban fogsz pontyot krumplival vagy kenyérrel, compóra fogsz a töklevelesben és még sorolhatnám. Ti kritizálók, ne bosszantsátok fel magatokat azzal, hogy olyat néztek, olvastok, ami nem tetszik. Negatív komment helyett mutassátok meg, ti hogyan csináljátok. Ezáltal lehet, hogy követőkre is találtok, vagy közösséget tudtok építeni olyanokkal, akik hasonlóan gondolkodnak. Ez sokkal nagyobb sikerélményt nyújt majd nektek, mintha kommentháborút indítanátok. Tiszteljétek más eredményét és ne zavarjon, ha az őket követők abban lelik örömüket, hogy a kék termékekkel fognak halat.

Vannak ismerősi körömben olyan hölgyek és urak, akik csak szép csendben teszik a dolgukat, építik a kis közösségüket és sosem szólnak hozzá negatívan olyan oldalakon, amik nem az ő stílusukhoz passzol. Ők az én példaképeim.

Ez most csak egy kis szösszenet. Béke veletek!

Vélemény, hozzászólás?