Év horgászblogja 2021

Blogot írni menő dolog, gondoltam én. Az ember fent van az interneten, bárki láthatja, véleményezheti, megoszthatja. Olvassák reggel a buszon munkába menet; munkahelyen, amíg a főnök kávézik; hazaérve, otthon amíg a gyerekek mesét néznek; este egy pohár bor társaságában, peca közben, ha nincs kapás….sok helyen, sokféle ember, sokféle módon. Felnéztem a bloggerekre. Néhány évvel ezelőtt sokat ismertem horgász témában. Lenyűgözött tudásuk, tapasztalatuk. Ezen kívül stílusuk egészen magával ragadó volt. Élvezhető és változatos. Több cikket sokadszorra is elolvastam. Pár évvel ezelőtt én is nekikezdtem az írásnak. Akkor még nem tudtam, hogy van ilyen, hogy év horgászblogja, de ha tudtam volna, akkor álmodni se mertem volna, hogy egyszer én kapom ezt a díjat. És most eljött a pillanat. A tavalyi év nyertese, Somodi Csaba, alias Mosoni Horgász úgy döntött, hogy az idei évben a Bodorcompót illeti meg e kitüntetés. Ez úton is köszönöm!

Mosoni Horgász blogja ezen a linken érhető el: http://mosonihorgasz.blogspot.com/

Röviden a díjról, aki még nem hallott róla:

2011-ben alapította Erdélyi PuPa Balázs. Ez olyan, mint egyfajta vándorserleg. A nyertes egy évig viselheti ezt a címet, majd neki kell döntenie, hogy kinek adja tovább. Az átadás november 11-én történik.

“Ezt a díjat egy magyar nyelvű blognak fogom adományozni, mely blog még további két blogot kell, hogy kitüntessen ezzel a címmel. Az odaítélésnél a blog tartalmát, a bejegyzések kellő hosszúságát, a magyar beszédnek megfelelő stílusát, a halak és a természet tiszteletének meglétet kell figyelembe venni, mind ezeknek megfelelő képi artalommal.”
“A kitüntetetteknek a díjat a főoldalon kell elhelyezniük, legalább fele méretben és még egy évig ez eddigi minőségben kell blogjukat fenntartani. A következő években, a díjat mindig az első díjazott adományozza tovább, melyről egyeztet a díj alapítójával, a Horgászó Séf bloggerével.

A díjalapító nem részesülhet a díjban.” (Erdélyi PuPa Balázs-2011)

Mellékdíjazottak

Tavalyi évben én voltam az egyik mellékdíjazott, most azonban rajtam a sor, hogy megnevezzek két másik blogot, akivel megoszthatom ezt a kitüntetést.

Az egyik szerencsés Facskó Tamás, Wobblermánia nevű oldala: https://wobblermania.com/

Olvasgatva a bejegyzéseket, egy szó jutott eszembe a cikkekről: “élménybeszámoló”. Véleményem szerint nagyon is szükség van az ilyen fajta írásokra, ami kikapcsol, szórakoztat és át tudom élni a főszereplővel a történteket. Mint egy jó könyv, amit nem tudok letenni. Az sem mellékes, hogy kellemes a képanyag, a honlap pedig jól átlátható, nincs túlbonyolítva és nincs tele felugró, villogó reklámokkal.

A másik szerencsés Gilányi Barnabás és Jeszenszky Zsolt: Fishingeverywhere nevű oldala: https://fishingeverywhere.blog.hu/

Ők voltak már fődíjazottak 2019-ben. Dícséretes részükről, hogy nem hagytak fel az írással, hanem ugyanazzal a lendülettel és minőségben folytatták tovább munkásságukat. Őket azért választottam, amiért oly nagyon felnéztem/felnézek a horgászbloggerekre: a tudás és tapasztalat sokasága. Írásaikból egyértelműen érződik, hogy ők nem fotelhuszárok, nem a netről tanultak pecázni instant módszerekkel. Beszámolóikban egyedi hangulatot közvetítenek természet-horgász kapcsolatáról. Vérbeli vadvizi pecások, akiktől sokat tanulhatnának a mai fiatalok.

Kívánom mindkét díjazottnak, hogy folytassa eddigi munkásságát, ne törjön meg a lendület.

Végszó

Sajnos egyre kevesebben űzzük ezt a műfajt, mintha a bloggerség már a múlt része lenne és felváltják helyét a rövid videók, facebook bejegyzések, podcastok, stb. Nem is értem miért, hiszen ezek kevésbé felhasználóbarát megoldások, arról nem is beszélve, hogy pl. a facebook írások pár nap alatt eltűnnek a süllyesztőben és már senki nem fog emlékezni rá. A visszakeresés is nehézkes.

De ha van egy saját blogod….az írások évek múlva is könnyen megtalálhatók, bárki számára hozzáférhetők, könnyen olvashatók.

Ezúton is szeretnék biztatni minden hajdani és leendő írót, hogy ragadjon billentyűzetet és firkáljon, irkáljon. Még most is úgy gondolom, ez egy menő dolog és egyben értéket is közvetít, megőriz és tovább ad.

Nagyon remélem, hogy következő év novemberében nagyon nehéz dolgom lesz a díj továbbadásakor, mert egyik blog jobb lesz, mint a másik.

Mosoni Horgász beszámolója a díjről: http://mosonihorgasz.blogspot.com/2021/11/az-ev-horgaszblogja-dij-2021-kiveszoben.html

PuPa beszámolója a díjról: http://pupalife.blogspot.com/2021/11/unnepelni-kellene.html#more

4 thoughts on “Év horgászblogja 2021

Vélemény, hozzászólás?