Kockató vs Vadvíz

Kockató vs vadvíz…netes fórumok kibékíthetetlen ellentéte. Örök vitaforrás. Ha esetleg egy fórum elkezdene punnyadni, akkor tuti, hogy ezzel a témával fel lehet kavarni az állóvizet. Korábban én is beszálltam a netes trollháborúba, de ma már rájöttem, hogy azt az értékes időt, amit arra fordítok, hogy véleményem kifejtsem olyanok számára, akikről nem tudom kicsodák, sokkal inkább fordítom a legközelebbi horgászatom készülődésére.

Hogy mért foglalkozom mégis a témával? Mert láthatóan sok horgászt érdekel, de ami még fontosabb: szeretném megismertetni vagy megértetni a két tábor érveit, eszméit, gondolkodását, azzal a naiv reménnyel, hogy talán egy kicsit toleránsabbak leszünk egymás iránt vagy el tudjuk fogadni a másikat. Nem jó jelenségnek tartom, a mai világban, hogy horgász és horgász szinte ellenséggé tudnak válni, csak azért mert az egyik másféle vizeken horgászik, mint a másik.

Ha nézem a videókat, írásokat az igazi profiktól, akkor azt látom, hogy nem ragadnak le sem egy módszernél, sem egy víztípusnál. Ugyanúgy megfogják a halat a Dunán, Tiszán, Balatonon, mint a Préri tavon vagy a Palotási víztározón. Ezek a horgászok, nem csak virtuózok az én szememben, de példaképek is olyan szempontból, hogy bárki eredményeit elismerik, tisztelik, függetlenül attól, hogy hol történt a fogás.

Mi az a kockató és mi a vadvíz? És ha valami egyik kategóriába sem sorolható?

Nem egyszerű megválaszolni a kérdést. Fogalom vagy meghatározás még egyikre sincs, de a fórumos hozzászólásokból nagyjából körvonalazódik, hogy mik lehetnek ezek.

Kockató: gúnynevét feltételezhetően alakjáról kapta. Ezek a tavak jellemzően kocka vagy téglalap alakúak és valamilyen bányászat következtében jöttek létre eredetileg (sóder, homok). Pest megye déli részén, a Dunavarsány, Kiskunlacháza, Bugyi háromszögben rengeteg ilyen tó van. Van ahol már a hatvanas években megszűnt a bányászat, van ahol még most is zajlik és van ahol most kezd megszűnni. De vannak olyan kockatavak is, amiket kifejezetten a horgászatért hoztak létre. Ástak egy nagy gödröt és feltöltötték vízzel. Ezek a tavak jellemzően intenzíven (akár hetente) telepített tavak, igen bőséges halállománnyal (egy hektárra, akár 10 vagy annál is több mázsa is juthat). Jellemző hala a ponty. Néhány tóra az a jellemző, hogy kifejezetten nagy testű halakat telepítettek. Ezeket Extra vagy VIP tavaknak is nevezik

Vadvíz: Szigorúan nézve ilyen víz nincs, hiszen mindenhol volt már valamilyen emberi beavatkozás. Vadvíznek szokták titulálni, pl. Duna, Tisza és más folyóink, valamint a nagyobb állóvizeinket, mint Balaton vagy Velencei-tó, de akár a csatornákat, holtágakat vagy folyók öbleit (Dunaújvárosi-öböl) is ide lehet sorolni.

A két kategória között vannak: a változatos part és mederviszonyokkal rendelkező bányatavak, víztározók, egyesületi tavak. Ez az „egyesületi tavak” is egy új, divatos fogalom. Az itt szerencsét próbáló horgász általában azt akarja bebizonyítani, hogy annak ellenére, hogy ritkább a telepítés és kisebb a halállomány, megfelelő csalival szép mennyiséget lehet kifogni. Persze arról már nem szól a fáma, hogy ezek a teszthorgászatok általában telepítés után történnek, a helyválasztás pedig egy jó helyismerettel rendelkező halőr vagy horgász segítségével történik.

De kanyarodjunk vissza a horgászokra.

Mit mond egyik és másik tábor?

Vadvízi horgászok: ők a kockatavi horgászatot nem is tekintik igazi horgászatnak.

 • Az ilyen intenzíven telepített tavakon bárki tud halat fogni szinte bármivel. Egyik kedvencem, amikor egyszer azt olvastam „Ilyen típusú vízen ha a papucsom sarkából levágok egy darabot azzal is fognék-tesztelve a kétkedők kedvéért.”
 • Nem kell tudás a horgászathoz, csak le kell másolni azt, amit a cikkben olvastak és a nagy számok törvénye alapján még nagy halat is tudnak majd fogni.
 • A halak az ilyen helyeken soványak, így nem csoda, ha mindent felzabálnak.
 • Nem szeretnének kifogni 50-szer kifogott szétcincált szájú halakat.
 • A legfontosabb tényező a horgászatban, a helyválasztás, jelentősége megszűnik. Mindegy hova dobsz, mert a hal mindenütt ott van.

Kockatavon horgászók véleménye:

 • Halat fogni nem olyan könnyű, mint gondolnánk. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy az ilyen tavakon is elég sokan betliznek.
 • Ha könnyű is halat fogni, akkor az a frissen telepített 1-2 kilós pontyokra vagy a mohó kárászokra vonatkozik. Belőlük is átlagosan 2-4 darabot fog egy hétköznapi horgász, ha jó napja van.
 • Az igazi kihívás és nehézség, ha sokat tud valaki fogni vagy a sokszor kifogott nagyobb pontyokat sikerül elkapni.
 • Az igaz, hogy a helyválasztásnak nincs jelentősége, viszont nagyon sok apró részletre kell odafigyelni, ahhoz hogy valaki igazán eredményes legyen (pl.: a csali, etetőanyag és azok alkalmazása, etetési technikája, előke hossza, csali felkínálási módok, színek, ízek, stb.)
 • Az előzőből következik, hogy a kockatavon eredményesen horgászók sokkal képzettebbek, mert ők állandóan kísérleteznek, próbálkoznak, változtatnak és így bármilyen vízen megállják a helyüket.
 • A vadvízen csak a helyválasztásnak van jelentősége. Ha megvan a hely, akkor bármivel lehet halat fogni, és a legegyszerűbb megoldások és csalik hozzák meg az eredményt.

Üzenetem a két tábornak

Megszállott vadvízi horgászoknak és forumozóknak üzenem

 • A kockatóból kifogott hal sportértéke nem nagy, ezt elismerem, de mindenképp megvan a létjogosultságuk.
 • Bármilyen intenzíven telepített tavon, ahol él 10 kg feletti hal is, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy belógatod a csalid és már be is kapta egy nagy potyesz. 10-ből egyszer, némi túlzással bármivel megfoghatók a halak, de az esetek nagy többségében csak a legjobb minőségű csalogatóanyagokkal, hibátlan felkínálási móddal és folyamatos változtatásokkal lehet sikert elérni. Ilyen helyen a halat (nagy halat) nem kell keresni. Ott van mindenki előtt. Mégis csak a horgászok kb. 10%-a tudja őket megfogni, variálásokkal, kísérletezéssel.
 • Kiválóan lehet tesztelni felszerelésünket, csalinkat, etetőnket. Mivel sok hal van a tóban, így akkor is érhet minket sikerélmény, ha hibázunk egy kicsit. Ha ilyen helyen betlizünk, akkor valószínű máshol se lesz szerencsénk.
 • Kezdőknek remek tanpálya. Inkább egy ilyen helyen tanuljon meg valaki normálisan horgot kötni, bedobni, fárasztani, mélységet mérni, stb.
 • Örüljetek neki, hogy sokan kockatóra mennek: annyival kevesebben fognak szemetelni a Duna parton
 • Az is ember, aki nem csak vadvizeken horgászik, hanem műanyag tavakban, vagy akár a Vidámparkban lógatja a botját fa halakra pecázva némi üveggyöngy ajándékért. Nem értem, miért fáj másoknak az, ha valaki valamiben örömét leli….
 • A stílus maga az ember. Ha valakit elítélünk, akkor ne feledjük, hogy ezzel magunk is megítéltetés tárgyává válunk…..

Kockatavon horgászóknak üzenem

 • Eddig nem horgászott vadvizen, feltétlenül próbálja ki. Nagyon más érzés úgy kapást látni, bevágni és érezni a súlyt, hogy nem tudni mi van a horgon. Egy napijegyes tavon 90%-ban ponty lesz az ellenfél.
 • Barokkos túlzás azt állítani, hogy ha megvan a tuti hely, akkor bármivel megfoghatók a halak. Ez is csak akkor igaz, ha megfelelő felszereléssel és csali felkínálással vagy a kiszemelt helyen.
 • Egy tógazdát megkérdezni kevésbé gyötrelmes dolog, mint sok napot a parton tölteni, többféle napszakban, vízállásnál…stb.
 • Sokan kockatavon horgászó gondolja, ők azok, akik állandóan kísérleteznek, folyamatosan fejlődnek és bebizonyítják: nincs olyan, hogy nem eszik a hal. Akik így gondolkodnak, azoknak üzenem, hogy azért a csalik, etetők, trutyik, löttyök 90%-ban a horgásznak készül és nem a halaknak. Érdemes lenne elgondolkodni, vajon a marketing hatására mennyi pénzt dobnak ki feleslegesen. Pedig, ha tudnák, hogy a kenyeret minden hal szereti, vagy a füstölt edami sajtra odakap a márna…a fejüket fognák, hogy mi mindent szórtak be a vízbe….üzenem nektek, próbáljátok ki, hogy egy évre elfelejtitek a method mixet, csl aromát, pelletet, stb. és próbáljátok ki milyen a természetben egyszerű csalival és felszereléssel. Először lehet, hogy kudarc lesz, hogy nem jön 10 percen belül semmi, de pár alkalom eltelte után olyan élményben lesz részetek, ami után nem akartok majd szabadulni a vadvíztől.

Mindkét tábornak üzenem

Teljesen fölösleges relációs jelet rakni egy 10 kilós napijegyes ponty és egy 2 kilós dunai süllő között. A lényeg a siker, amit érzünk, ami mindkét esetben egyforma. Horgászok vagyunk. Nem kell egyetérteni, de fogadjuk el, hogy különbözőek vagyunk és sárdobálás helyett örüljünk egymás sikerének vagy csak görgessünk tovább.

Végszó

Kis kitérőként említeném meg, hogy szerintem nem azzal van a baj, hogy valahol könnyű halat fogni vagy sem. Egy horgászhely választásánál engem nem zavar, ha sűrűn telepítenek halat. A lényeg a helyes tógazdálkodás, az ésszerű telepítés, a törekvés arra, hogy a teljes vízi tápláléklánc kialakuljon az algáktól kezdve a kukacokon át a vízinövényeken keresztül a halakig és ne csak egy medencét töltsünk meg pontyokkal. Szintén pozitívum nekem, ha egy tónál van kíméleti terület vagy egymástól kellő távolságra vannak kijelölt horgászhelyek és nem ér össze az emberek válla. Másnak furcsának tűnhet, de fontos nekem hogy olyan helyen horgásszak, ahol a halak nincsenek extra nagy stressznek kitéve, van hova elbújniuk és van elég természetes táplálékuk is. Ezt ugyanúgy tudhatja egy intenzíven telepített tó is, mint egy vadvíz. Egy ilyen helyen várhatóan jobb kondiban lévő halakat tudunk majd fogni.

Én igyekszem változatos helyeken horgászni. Az olyan tavakra pedig be nem teszem a lábam, ami tényleg csak egy medence pontyokkal.

Véleményem szerint a médiában túltengő instant peca olyan szempontból ártalmas a horgásztársadalomra, hogy sokan nem tanulják meg megkülönböztetni a halakat, megfigyelni azok viselkedését, tisztelni a természetet, alkalmazkodni a körülményekhez, stb. És nem örülök annak, hogy valaki rögtön az engedély megszerzése után feederrel, bojlival kezd pontyra horgászni, mert ezt látja mindenhol. Nem jó ez. Meg kell tanulni bánni a hallal. Kezdjen mindenki csak spiccbottal vagy egy egyszerű úszós bottal keszegre. Aztán később jöhetnek a komolyabb halak. És ezúton hívnám fel a horgász celebek figyelmét, hogy nektek igen nagy szerepetek van abban, hogy a kezdő ember, aki vágyik egy kis csillogásra, vagy a jövő generációja, ne tudás nélkül kezdjen horgászni. Gondolkodjatok el rajta, mit tudnátok tenni, hogy ez ne így legyen.

Sajnos a forumokon, facebookon mindig jön valaki, aki ha nem osztják az álláspontját rögtön lehülyézi az embert….El kell engedni és nevetni rajtuk.

2 thoughts on “Kockató vs Vadvíz

 1. Teljesen igazad van! Én magam vadvízi horgásznak tartom, mégis járok holtágra is horgászni ahol van telepítés. Bár hozzá kell tenni, hogy már a kis csatornákon és egy – két kubikgödrön kívül nincs olyan hely ahol nem volt telepítés.
  Osztom Véleményed, hogy az élmény számít, s az, hogy ki hol találja meg az mellékes. Tolerálni kell a másik véleményét, s azt, hogy hol érzi jól magát.
  Szóval görbüljön mindenkinek, küzdjön a halért s majd engedje had ússzon tova! 🙂

  1. Én valahol a két tábor között ingázom. Nekem az a fontos, hogy nyugi legyen és ne dobjanak keresztbe, ne csipogjon a kapásjelző és legyen annyi hely, hogy egy feederbotot keresztbe tegyek. Ha ez megvan, akkor tőlem akár intenzíven is lehet telepítve. Ha kevés a horgász, a halak sincsenek akkora stresszben.

Vélemény, hozzászólás?