Miért a method?

Method technika. Az utóbbi években igencsak nagy teret hódított. Rigó utcai tájszólással metód. Magyarul módszer. Szinte a csapból is ez folyik. Rendkívül egyoldalú lett a horgászsajtó is. Ha végiglapozok egy újságot, akkor vagy egy method technikával kapcsolatos cikket találok vagy egy pergetőst. Felüdülés, ha valami mással is találkozhatok.

Nekem a kapás az az, ha eltűnik az úszó. Ennek ellenére azt vettem észre magamon, hogy egyre többször kerül a kezembe a feeder vagy picker bot a match vagy bolognai helyett. Sőt, egyre többször tapasztalom azt is, hogy már a horgászat tervezésekor is először a method módszerre gondolok. Ez két dolog miatt lehet: vagy olyan erősen hat rám a marketing, hogy nem tudok tenni ellene, vagy tényleg egy hatékony és eredményes módszer.

Ha valaki abban a fázisban van, hogy ismerkedik a technikával vagy eddig szkeptikus volt, akkor ezúton hívnám fel a figyelmüket a módszer előnyeire. Nem magát a módszert szeretném bemutatni, hiszen rengeteg hasznos írást találhatunk a neten. Inkább csak arról elmélkednék, hogy vajon mért tudott ekkora népszerűséget elérni ez a technika.

Kíváncsi vagyok más mit tapasztalt, de én a method technikáról csak az utóbbi pár évben hallottam. Annak ellenére, hogy szerintem sokkal régebb óta létezik és használják a módszert. Gondolom ezt onnan is, hogy nemrég kezembe került egy 1996-ban íródott horgászkönyv és egy „etetőanyagok” feliratú képen van egy method mix etetőanyag is.

Gyors és könnyű elkészítés: az egyszerűbb végszerelékekhez csak át kell bujtatni a damilt a kosáron keresztül és megütköztetni valamivel (forgó vagy gyorskapocs). Emellett kötni kell egy rövid horogelőkét egy kicsi végfüllel. A horogelőkét rákötni vagy beilleszteni a forgóba és már kész is a felszerelés. Mindössze 3 csomó: horogkötés és két végfül.  Vagy horogkötés, egy végfül és egy clinch csomó. Nekem a nehézséget csak az adta, hogy nem tudtam elég rövid előkét kötni, de kis gyakorlással már ez is ment.

Kevés felszerelés kell hozzá: ha tényleg csak a legszükségesebbeket visszük, akkor nem sokkal több lesz a cipelni valónk, mint egy pergető horgásznak: egy kisebb vödör etetőanyaggal, néhány doboz csali, bottartó, kéztörlőrongy, pontymatrac, merítő, felszerelt bot és néhány apró-cikk a gyors szervizhez, váratlan helyzetekre. Mindez, pedig eredményezi a módszer másik előnyét, hogy…

Keresőhorgászathoz ez a legalkalmasabb módszer: igaz ez, azért is, mert kevés eszköz kell hozzá. De azért is, mert az etetőanyagok, amik kifejezetten ehhez a módszerhez lettek kitalálva, intenzív aromájúak, felhőt képeznek és kevés mennyiség is elég, hogy rövid idő alatt felhívja a halak figyelmét. Így, ha 10-15 perc elteltével nincs kapás, akkor nyugodt lelkiismerettel dobhatunk máshova. De sokan már 5 perc múlva újradobnak.

Nincs szükség alapozó etetésre: az előbb említett indokok miatt, már egy kosárnyi etető is megteszi a hatását. Ahogy megérkeztünk, már kezdődhet is a horgászat. Ha keresőhorgászatot folytatunk, és 5 percenként újradobunk, akkor egy óra alatt kis túlzással 20 helyet is végigpásztázhatunk (feltéve, hogy egyik helyen se volt kapás). Ez elég nagy terület ahhoz, hogy rövid idő alatt megtaláljuk uszonyos ellenfeleinket.

Nem gubancolódik: a csalit elrejtjük az etetőanyagban. A végszerelékünk egy gombócban csapódik a vízbe és ér feneket, így nem fog rátekeredni semmire. Sőt, még enyhén akadós, és gyér vízinövénnyel benőtt helyen is használhatjuk. Ha nem mozdítjuk el a kosarat, akkor a horog végig az etetőkupac közepén fog feküdni vagy fölötte lebegni.

Egyszerű etetőanyag elkészítés: kétféle csalogatóanyagot szoktak használni: mikropelletet vagy púder finomságú etetőanyagot. Ez utóbbinál, akár a szitát is elhagyhatjuk, ha nem keverünk ki nagy mennyiséget és spricnit használunk. A mikropelletnél még egyszerűbb a helyzet. Az már olyan, mint az instant leves: csak víz kell hozzá és pár perc alatt kész.

Nincs szükség mélységmérésre: hozzáteszem, amennyiben keresőhorgászatot alkalmazunk és amennyiben jól telepített vízen horgászunk. Gyors újradobásokkal hamar megtalálhatjuk a halakat. Ráadásul az intenzíven telepített vizeken, majdnem mindegy is hová dobunk.

Milyen vízmélységig ajánlott a method módszer?

Egy dologra azért felhívnám a figyelmet: a klasszikus töltögető kosaras módszer maximum 2-2,5 méteres vízmélységig hatékony. 3 méter vagy annál is mélyebb víznél már akkor kioldódhat a kosárból az összes etetőanyag, mielőtt a fenékre érne. Így pedig semmit se fog érni ez a technika.

Sekély tavaknál nincs gond, de egy ismeretlen víznél még a horgászat előtti napokon érdemes tájékozódni a halőröknél, hogy mik lehetnek a legmélyebb részek. Persze 3 méter felett (pontosabban alatt) sem kell lemondanunk a módszerről, csak a kosarat és az etetőanyagot kell nagyobb figyelmességgel megválasztanunk.

Nagy halra is jó: az etetőanyagok többsége olyan összetevőket tartalmaz, amelyek kis mértékben szelektálni is tudnak, pl. a hallisztet tartalmazó method mixekhez a sokat megélt, nagyobb egyedek is vonzódnak. Vagy a csípős összetevők szinte elriasztják a kisebb halakat.

Alternatíva lehet olyan vizeken is, ahol a hosszúelőkés módszer nem vezet eredményre.

Kezdők is eredményesek lehetnek: ez a módszer egy komplex módszer. Vagy ha úgy tetszik: instant módszert. Annyira egyszerű és zseniális, hogy szinte már butának is mondható.

Nincs más dolgunk, mint felszerelni egy botot és elmenni egy jól telepített horgásztóhoz. Ki kell választani a katalógusban vagy a pecaboltban valamilyen method etetőanyagot, a hozzá ajánlott csalival és aromával, és már dobhatjuk is vaktában, ahová sikerül. 5-10 perc múlva újra dobhatunk máshova, egészen addig, amíg az első halat meg nem fogjuk.

Vannak gyártók, akik komplex csomagot is kínálnak. Például egy dobozban megvan az etető, a csali és az aroma. Ezek jól kitalált párosítások, nekünk nem is kell gondolkodnunk. Ha követjük az utasításokat, akkor nagyon nem lőhetünk mellé.

Végszó

A módszer egyébként sikeresen alkalmazható természetes vizeken,

csatornákon,

vagy kisebb halsűrűségű egyesületi tavakon is.

A módszer kis hazánkban úgy néz ki, virágkorát éli és egyre több pecás fogja alkalmazni. Engem személy szerint inkább az érdekel, hogy hogyan tudom másképp megtölteni a kosarat vagy mást használni, mint amit a gyártók kitaláltak, vagy más típusú vizeken alkalmazni, mint a nagy átlag.

Folyamatosan ötletelek. Néha kudarcba fullad, néha sikeres lesz az ötlet, néha meg úgy tűnik, a halak nem olvassák a szakirodalmat és egy hagyományos hosszúelőkék és feederkosaras végszerelék hozza meg a sikert.

Én inkább azért kezdtem alkalmazni ezt a method technikát, mert sok-sok lehetőséget látok benne a kísérletezéshez, és mert nem gubancolódik. Próbálkozásaimról fogok majd írni ezen az oldalon.

További cikkem a témában: Horgászat, ami hirtelen jött