Szabad helyek és vízállás az RSD-n

A mostani írásomat inkább azoknak szánom, akik még nem vagy csak kevés alkalommal horgásztak a Ráckevei-soroksári Dunán (RSD). Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hol vannak szabadon megközelíthető helyek.

Ha biciklire pattanunk vagy autóba ülünk vagy csak egyszerűen a gugli térképet követve megyünk végig az RSD-n, akkor szomorúan tapasztalhatjuk, hogy akinek nincs nyaralója vagy lezárt stégje a Duna-parton, annak nem sok esélye van a horgászatra.

ő Sajnos ritka a beépítetlen, meghorgászható terület

Összeszedtem most azokat a helyeket, amik még szabadon megközelíthetők.

Gubacsi hídtól északra Bolgárkertész-öböl vagy Francia-öböl

Csőhídi-pálya

Gubacsi híd és Csőhíd közti szakasz. Itt hozzá kell tennem, hogy régen ez egy neves versenypálya volt. Egy-egy verseny után a leleményes horgász szépen telefoghatta magát keszegekkel, de akár ponty is befigyelhetett. Manapság már kevesebb a verseny, kocsival behajtani nem lehet és a fogási esélyek is szerényebbek, de még mindig érdemes kilátogatni.

Molnár-sziget környéke

Csőhíd és Molnár-sziget közti szakasz

Molnár-szigettel szemben

Molnár-sziget

Keleti oldalon Molnár-sziget és M0 közti részen házak és stégek vannak, de van egy csomó eladó ház. Ott lehet próbálkozni, esetleg felhívni a számot, hogy “hahó, itt állok a házuk előtt. Nem lenne gond, ha felmennék a stégükre?”

M0 és Taksony Vezér-híd közötti szakasz

Keleti oldalon M0 híd és a hév hídja közti szakasz (csak itt sokszor találkoztam motorcsónakosokkal, akik egy szempillantás alatt tüntették el az odacsalogatott keszegbandát)

RSD Dunaharasztinál. És gyönyörű feleségem 🙂

Taksony Vezér-híd lába

Kiskunlacháza strand (nyáron nem)

Taksony Vezér-híd és Árpád híd (Ráckeve) közötti szakasz

Kiskunlacháza, strand (nyáron nem)

Ráckeve, Tesco mögött

Ráckeve, Kovács J. Gyula sétány a Balabán-szigetig. A Balabán-sziget kezdete

Árpád híd csónakból nézve (májusban a délkeleti oldal kíméleti terület)

A híd lábánál

A híd piac felőli része

A híd lábánál. Háttérben a piac üresen és a hajómalom.

Ráckevei Árpád hídtól délre

Ráckeve-piac, kivéve szombat. Ráckeve strand (nyáron nem.)

Tass

A soroksári, dunaharaszti részek tömegközlekedéssel is megközelíthetők, de Ráckevére is el lehet jutni hévvel. Csak vigyél egy könyvet az útra, hogy ne unatkozz.

Vízállás

Még egy fontos info lehet, hogy milyen a vízállás és hogy merre is folyik a víz. A www.vizugy.hu oldalán Pest megyei térképrészleten megtaláljuk az aktuális vízállásokat. Budapesti kb. 250-es vízállásnál van lehetőség gravitációs úton vizet engedni az RSD-be. Ha a kvassay-i vízszint 170cm-en áll, akkor teli van. Alacsony dunai vízállásnál az RSD nem folyik, apad.

Ha rákeresünk a korábbi kvassay-i eredményekre, akkor látszik, hogy az elmúlt hetekben meglehetősen alacsony volt a vízállás. Március végén, április elején szerencsére megindult valami és emelkedik a vízszint. (Megjegyzés: ez a cikk eredetileg 2016 tavaszán írodott egy korábbi blogomon.). Most a kvassay zsilipnél 152cm-t mutat a térkép, míg Tassnál ez az érték 696cm. Ez még nem jelenti azt, hogy Tasstól ömlik visszafelé a víz.

Ahhoz, hogy a számítógép előtt ülve eldöntsük, hogy merre folyik a víz. Figyelembe kell vennünk, hogy a mércék nullpontjai milyen magasságban vannak a Balti-tengerhez viszonyítva (mBf). Ez a Kvassay-zsilipnél 94,82m, míg Tassnál 89,265. 2016 május 16-án az adatokat összeadva:
Kvassay-zsilip 94,82+1,52= 96,34
Tass: 89,265+6,96= 96,225

Tehát a mai napon mondhatni állóvízről beszélhetünk, hiszen csak 12cm a különbség a Duna-ág két végpontja között. Aki ma indul horgászni, annak nem kell “heavy feederrel” és 100g-os kosárral készülnie, hogy megálljon szereléke a sodrásban. Kb. 30cm-es vízszintkülönbség az, ahonnan már érezhető egy kis áramlás.

A fent említett helyek mellett, akinek még van infója, kérem ossza meg itt egy hozzászólásban, hogy másnak is lehessenek jó élményei az RSD-n. 
Jó horgászatot kívánok!

További érdekes hely a horgászathoz: Nyári élmények a délegyházi tavaknál.