Spiccbotos horgászat 2 – úszóválasztás

A kétpontos úszók választásánál 3 szempontot célszerű figyelembe venni:

  • úszó szára, aminek szerepe olyan, mint a hajóknál a tőkesüly
  • az úszó antennája
  • úszó teste

Szár és antennakombinációk

Üvegszál antennás, fémszáras úszók: gyakran használható úszótípus. Érzékeny, de a nagy”tőkesúly”, a fémszár miatt stabilak. A vékony üvegszál antenna jól látható. Kis csalik, óvatos és kicsi halak, kis távolság, szélcsend. Röviden így lehetne összefoglalni ennek a típusnak a használhatóságát A drótszárat sokan nem szeretik, mert elgörbülhet. Ha nagyon eszik a hal, nagytestű példányokat fogunk folyamatosan, akkor valóban nem szerencsés. De egyéb esetekben hasznos, mert a stabilitásnak nagyobb előnye van, mint azt sokan gondolnák.

Üvegszál antennás, karbonszáras úszók: A karbon szár strapabíróbb, hajlékony. Az előbb említett helyzetben, amikor nagyon eszik a hal vagy nagyobb példányokat fogunk, akkor a karbonszár előnyösebb. De, ugye valamit valamiért… hullámzó, áramló vízben kevésbé stabilak, mint a fémszárasok. Az ingó-bingó mozgás a csalit is természetellenes viselkedésre készteti, ami pont elég zavaró lehet ahhoz, hogy ne legyen kapás. Az úszó lassabban áll be, a csali is lassabban süllyed. Vízközti bodorkázásra nagyon jó.

Műanyag antennás fémszáras és karbonszáras úszók: A vastagabb műanyag antenna a nagyobb csalikhoz szükséges, illetve áramló vízben, a fenéken sodródó vagy azt érintő szereléknél, a horog súlyát kell ellensúlyoznia. Máskülönben elmerül.

Még néhány szó az antennákról

Mint az életben, oly sok területen, kompromisszumokat kell köt. Az antennák jellemzői: felhajtóerő, láthatóság, érzékenység. Az első két tulajdonság szorosan összefügg, hiszen, aminek nagy a felhajtóereje az vastag és ezáltal jól is látható. Ami viszont érzékeny, az jellemzően vékony és nem létható jól.

A felhajtóerő még két tényezőt befolyásol:

  • csaliméret: nagy felhajtóerőnél használhatunk nagy csalikat
  • ólmozás: sokkal könnyebb eltalálni (vagy inkább nehezebb elrontani) a helyes ólommennyiséget nagyobb felhajtóerőnél. Egy vékony antennánál, egy plusz kicsi sörét vagy akár plusz egy csonti képes elsüllyeszteni az úszót. A jó ólmozásnál csak az antenna látszik ki.

Ami az érzékenységet illeti: a halnak kapáskor az úszó antennájának megfelelő felhajtóerővel kell megküzdeniük, vagyis ekkora ellenállásba ütköznek, mikor csalival a szájukban megpróbálnak elúszni. Nyáron egy pontyos víznél ez nem sokat számít, de télen egy spiccbotos keszegezésnél már van jelentősége.

Aki most ismerkedik az úszós módszerekkel, azoknak a leguniverzálisabb megoldás a műanyag antenna és fémszáras úszó kombinációja. Így az úszója jól látható lesz, stabil és még akkor is használható, ha időközben feltámad a szél. Később, ahogy egyre több lesz a tapasztalat és többféle vízen horgászott már valaki, úgy lehetnek különbözőek az igények attól függően, hogy milyen halra, milyen csalival vagy milyen helyen horgászunk. Amikor megfogalmazódnak bennünk ezek az igények, akkor kezdjünk el variálni a lehetőségek közül.

Úszótest

Ebből aztán van mindenféle…míg a szár és az antenna inkább a csalit és a felkínálás módját határozta meg, addig a test a horgászvíz-választást befolyásolja. A teljesség igénye nélkül sorolok fel párat. Az ólmozással kapcsolatban még annyit, hogy kb. annyi ólom kell a helyes beállításhoz, amennyi gramm az úszó testére van írva.

Figyelem: Ha telefonon nézed, akkor a teljes táblázat megtekintéséhez a táblázat gördíthető, elhúzható jobbra-balra.

AlakVíztípus/áramlásMélység (max)SzélÓlmozásCsalikEgyéb
PálcikaÁllóvíz1,5mSzélcsendFőólom+2 jelzőólomKis csalikÓvatos keszeghorgászat
Körte/Nyújtott cseppÁllóvíz, lassú csatorna2mEnyhe szelkis sörétekkel a főólmozás, alatta növekvő távolságban 3db kisebb sörétkis csalikHidegvizi csatornahorgászat
OválisÁllóvíz, lassú folyók3mSzelesBármilyenKis és közepes csalikStabil, jól bírja a hullámzást
TömzsiÁllóvíz, lassú folyók3mSzélcsendInggomb vagy láncólmozásKis és közepes csalikUniverzális úszó
HagymaMély tavak6mSzelesCseppólom alatt 2-4 sörét egyenlő távolságraBármilyenFenékre fektetett horogelőke. A hagyma csúcsa vékony, jól jelzi az emelős kapást.
RépaFolyók6mSzelesCseppólom alatt 2-4 sörét egyenlő távolságraNagy csalikFolyóvízi úsztatás
Lapos, nyalókaFolyók6mSzelesKis és közepes csalikKis és közepes csalikFolyóvízben meg-megállított vagy visszatartott úszó

A fent említettek természetesen nem kőbe vésett szabályok, csak iránymutatás. És persze nem csak spiccbothoz alkalmazható, hanem bolognai, rakós vagy akár matchbothoz is.

Spiccbothoz használhatók egypontos, wagglerúszók is. Jobban dobhatók, szeles időben is jó, ráadásul cserélhető az úszó és nem kell az egész szereléket levenni, ha megváltoztak a körülmények, és nem kell visszatekerni a létrára, majd megint feltenni egy másikat. Spiccbotnál általában test nélküli wagglereket használok. Felesleges a slider vagy a testes. Az alkalmazható szerelékek, ólmozás megegyezik azzal, amit a matchbotos cikkeimnél írtam. https://bodorcompo.hu/szerelekek-matchbotra/ vagy https://bodorcompo.hu/egy-matchbotos-alapszerelek/

További kapcsolódó írás: https://bodorcompo.hu/spiccbotos-horgaszat/

Vélemény, hozzászólás?